Miksi sähkö on nyt kallista? 4 syytä hintanousun takana

Pörssisähkön hinta lähti yllättäen voimakkaaseen nousuun elokuun lopulla. Hintanousun takana on monen väliaikaisen tekijän epäonnekas yhteensattuma, mutta ymmärrettävästi tilanne huolettaa pörssisähkösopimuksen tehneitä kuluttajia.

Tilanteen ei odoteta kestävän pitkään, mutta lähipäivien sähkön hinnat osoittavat pörssisähkön alttiuden äkillisillekin hintamuutoksilla. Kalleimmilaan sähkö maksaa esimerkiksi maanantaina 21.8. klo 9 lähes 70 senttiä kilowattitunnilta arvonlisäveron kera. Heinäkuussa koko kuun arvonlisäverollinen keskihinta oli 4,1 senttiä.

Keräsimme artikkeliin syyt sähkön hinnan hetkelliselle nousemiselle sekä tärkeää tietoa sähkösopimustyyppiään pohdiskeleville ja sähkösopimustaan nyt kilpailuttaville kuluttajille.

Tärkeimmät syyt sähkön hintapiikille:

  • Tuulivoiman heikko hetkellinen saatavuus
  • Suunniteltu huoltokatko Suomen ja Ruotsin välisissä sähkönsiirtoyhteyksissä
  • Olkiluoto 2:n turbiiniongelma
  • Loviisa 2:n suunniteltu vuosihuolto ja Loviisa 1:n pumppuongelma

Näistä syistä sähkö on nyt kallista

Sähkön kallis hinta johtuu nyt useasta osatekijästä. Osa syistä on suunniteltuja huoltokatkoja, mutta tämän lisäksi kapuloita rattaisiin iskee epäsuotuisia sää tuulivoiman tuotannolle sekä Olkiluoto 2:ssa sattunut turbiiniongelma.

Heikko tuulivoiman saatavuus

Suomeen ja muualle Pohjoismaihin on rakennettu ahkerasti tuulivoimaa viime vuosina. Tuulivoiman korkean maksimikapasiteetin ansiosta tuulisähköä on tarjolla runsaasti tuulisina päivinä. Silloin kun ei tuule, tuulivoimaa ei kuitenkaan ole tarjolla läheskään maksimikapasiteettia.

Viime päivinä tuulivoiman tuotanto on ollut vähäistä säätilanteen vuoksi. Kun pitkin kesää on paikoin nautittu paljosta halvasta tuulisähköstä, nyt tilanne on hetkellisesti toinen.

Suomen ja Ruotsin siirtoyhteyden huoltotyöt

Yksi merkittävistä syistä korkealle hinnalle on Suomen ja Ruotsin välisen pohjoisen siirtoyhteyden suunniteltu huoltotyö. Siirtokapasiteettia on hetkellisesti huomattavasti normaalia vähemmän, joten sähköä ei pystytä tuomaan Ruotsin kautta yhtä paljoa kuin normaalisti. Näin Suomeen ei tule esimerkiksi vesivoimaa yhtä paljoa Ruotsin kautta.

Huoltotyö on suunniteltu, ja pitkällä tähtäimellä se tekee siirtoyhteydestä entistä varmemman.

SE1-FI -siirtolinja on huollossa vielä 17.9. saakka. Siihen asti käytössä on vain 200MW:n kapasiteetti kyseisessä siirtoyhteydessä, kun normaalisti kapasiteetti on 1500MW. Huoltotyö alkoi 14.8.

Samaan aikaan hintaa on nostanut myös ei-suunniteltu ongelma SE3-FI siirtolinjassa.

Olkiluoto 2:n turbiiniongelma

Olkiluoto 2:n sähköntuotanto keskeytettiin perjantaina 18.8. havaitun kosteuden nousun vuoksi. Näillä näkymin Olkiluoto 2:n tuotanto jatkuu elokuun lopulla eli voimalasta ei ole apua sähköntuotantoon vielä ainakaan viikkoon.

Olkiluoto 2:n tuotantokapasiteetti normaalitilanteessa on noin 900 MWh, joten kyseessä on varsin merkittävä osuus Suomen sähkön tuotannosta.

Loviisa 2:n suunniteltu vuosihuolto ja Loviisa 1:n pumppuongelma

Ydinvoiman saatavuutta rajoittaa elokuun lopulla myös Loviisa 2:n suunniteltu vuosihuolto. Fortumin omistaman ydinvoimalan huolto kestää 20.8. – 6.9. Tämän jälkeen huoltoon menee vielä ykkösyksikkö 9.9. – 29.9.

Ykkösyksikön tehoa on lisäksi jouduttu laskemaan jo ennen suunniteltua huoltoa. Merivesipumpun teknisen vian vuoksi ykkösyksikkö toimii toistaiseksi vajaalla teholla.

Mihin suuntaan sähkön hinta nyt lähtee?

Tällä hetkellä kaikki viittaa siihen, että sähkön hinta on nyt vain hetkellisesti korkea. Esimerkiksi sähköfutuurit eivät ole merkittävästi nousseet, vaan pörssisähkön keskihinnan odotetaan olevan myös talvella maltillinen.

Lähiaikoina on kuitenkin paljon kiinni siitä, miten hetkelliset ongelmatilanteet sähköntuotannossa saadaan korjattua ja paljonko tuulivoimatuotantoa saadaan. Kun Ruotsin tuotantoa ei ole käytettävissä Suomessa yhtä paljoa, ollaan Suomessa enemmän oman tuotannon varassa.

Korkean sähkön hinnan takia Suomessa on nyt otettu kaikkea sähköntuotantokapasiteettia käyttöön. Esimerkiksi Fortumin omistama Meri-Porin kivihiililaitos tuottaa nyt sähköä verkkoon, vaikka kesällä sitä ei ole juuri tarvittu.

Futuurihinnat tulevalle talvelle eivät ole ainakaan vielä oleellisesti nousseet. Ohessa 18.8. päätöskursseilla noteeratut futuurihinnat suomen hinta-alueelle arvonlisäveron kera.

Syyskuu5,18 c/kWh
Lokakuu4,36 c/kWh
Marraskuu6,41 c/kWh
Joulukuu7,39 c/kWh
Q1 20248,16 c/kWh
Q2 20245,09 c/kWh
Q3 20243,30 c/kWh
Q4 20247,11 c/kWh
Q1 20258,64 c/kWh
Q2 20254,02 c/kWh

Määräaikaisella sopimuksella suojaudut hintapiikeiltä

Sähkösopimuksen valinnalla on iso merkitys siihen, miten hintapiikit vaikuttavat maksettavaan sähkön hintaan. Määräaikaisella kiinteällä sähkösopimuksella hinta on mahdollista lukita kiinteäksi, mutta samalla sopimus sitoo myös kuluttajaa.

Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat nyt huomattavasti edullisempia kuin vuosi sitten samaan aikaan. Tuolloin esimerkiksi 2-vuotisesta kiinteästä sopimuksesta joutui maksamaan jopa 30 senttiä kilowattitunnilta.

Vaikka pörssisähkö onkin nyt hetkellisesti kallista, on pörssisähkösopimus tähän asti ollut uusista sopimuksista koko tämän vuoden ajan halvin vaihtoehto. Nyt hinta kuitenkin hetkellisesti nousee usean samanaikaisen syyn takia.

Kiinteä määräaikainen sähkösopimus on oikea vaihtoehto niille, jotka haluavat lukita sopimukselleen vakaan kiinteän hinnan. Pörssisähkö puolestaan sopii niille kuluttajille, jotka ovat valmiita seuraamaan sähkön hintoja aktiivisesti ja tarvittaessa ajoittamaan kulutustaan halvempiin aikoihin.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Scroll to Top