Sähkölasku

Mistä sähkölasku koostuu, ja miten siitä on mahdollista nipistää euroja pois? Keräsimme kattavan tietopaketin sähkölaskusta, sen tulkinnasta ja keinoista säästää.

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

  • Nopea vertailu
  • Sähköä kaikkialle Suomeen
  • Löydä halvin sähkön hinta

Sähkölasku koostuu kolmesta osasta

Sähkölasku koostuu kolmesta osasta: sähköenergiasta, sähkönsiirrosta sekä veroista. Sähköenergia ja sähkönsiirto voidaan laskuttaa joko eri laskuilla tai samalla laskulla, jos olet tehnyt myös sähkösopimuksen alueen sähköverkkoyhtiön kanssa.

Muista, että sähkösopimuksen voit aina tehdä myös muun kuin paikallisen yhtiön kanssa. Vain sähkönsiirto määräytyy automaattisesti paikallisen toimijan mukaan.

Sähköenergia (perusmaksu + kulutukseen perustuva osa)

Sähköenergiasta maksat aina tekemäsi sähkösopimuksen mukaisesti. Sopimukseen voi kuulua perusmaksu, joka maksetaan kuukausittain kulutuksesta riippumatta. Lisäksi sopimuksessa maksetaan sähkönkäytöstä tehdyn sopimuksen hinnaston mukaisesti.

Sähköenergiasta voidaan myös maksaa kiinteää pakettihintaa, jolloin hinta ei muutu kuukausittain. Lisäksi vaihtoehtona on pörssisähkösopimus, jossa hinta riippuu siitä, mihin kellonaikoihin sähköä on käyttänyt.

Sähkönsiirto

Sähkönsiirrosta laskuttaa aina paikallinen sähköverkkoyhtiö. Sähkönsiirto laskutetaan eri laskulla, jos olet tehnyt sähkösopimuksen toisen sähköyhtiön kanssa. Jos sähköyhtiösi ja sähköverkkoyhtiösi on sama, voidaan ne laskuttaa samallakin laskulla.

Sähkönsiirron hinnoitteluun ei voi itse vaikuttaa, sillä siitä päättää alueen valtuutettu verkkoyhtiö. Joskus tarjolla voi olla kuitenkin erikseen esimerkiksi yö- ja päivähinnoiteltu malli tai kiinteä malli, jossa hinta sähkönsiirrolle on sama sekä päivällä että yöllä.

Verot

Sähkönsiirron yhteydessä peritään aina myös sähköverot. Lisäksi sekä sähkönsiirrosta että sähköenergiasta peritään vielä ALV.

Erikoista on, että ALV:ta maksetaan myös sähkönsiirron vero-osuudesta. Myöskään veroihin kuluttaja ei kuitenkaan voi vaikuttaa muuten kuin omaa sähkönkulutusta pienentämällä.

Huomaa, että voit siis saada ikään kuin kaksi sähkölaskua. Toinen näistä on kuitenkin todennäköisesti sähkösopimuksen lasku, ja toinen sähkönsiirron lasku. Samassa kohteessa ei voi olla yhtä aikaa useampaa sähkösopimusta, mutta jos et ole irtisanonut aiemman asuntosi sähkösopimusta, saatat saada kaksi sähkölaskua eri asunnoista.

Halvempi sähkölasku kilpailuttamalla

Sähkölaskuun on mahdollista vaikuttaa valitsemalla halvempi sähkösopimus. Sähköenergia muodostaa ison osan sähkölaskusta, ja tämän osuuden voit kilpailuttaa itse mieleiseesi sähköyhtiöön.

Kilpailutus ei vie kauaa aikaa, ja voit säästää jopa satoja euroja vain muutaman minuutin työllä.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Miten säästää sähkölaskussa?

Sähkölaskut ovat nousseet monilla suomalaisilla vuoden 2022 ja 2023 aikana, kun sähkön markkinahinta on kohonnut ennätyskorkealle. Kun vanhat halvat määräaikaiset sopimukset loppuvat, voi sähkölasku yhtäkkiä moninkertaistua.

Sähkölaskussa on mahdollista säästää joko:

  • Löytämällä halvempi sähkösopimus
  • Pienentämällä sähkönkulutusta

Sähköä kannattaa säästää nyt joka tapauksessa, ja erityisesti kulutuksen siirtäminen kovimmista kulutushuipuista on tärkeää. Näin voidaan välttyä tilanteelta, jossa sähkön riittävyys olisi uhattuna.

Sähkön hintavertailusta on mahdollista löytää halvempi sähkösopimus. Sähkön pörssihinnan ollessa korkealla, noudattavat sopimushinnat kuitenkin aina markkinatilannetta. Sopivalla sopimuksella voi silti säästää selvää rahaa.

Mistä apua sähkölaskun maksamiseen?

Kohonneet sähkölaskut ovat asettaneet kotitalouksia tiukille. Erityisesti sähkölämmitteisissä taloissa asuvat saattavat talvella tuskailla, miten yhtäkkiä moninkertaistuneista sähkölaskuista voi selvitä.

Sähkölaskuista selviämiseen on tarjolla sekä markkinaehtoisia apuja että valtion erilaisia tukitoimia. Poikkeuksellisesti apua on tarjolla myös niille, jotka eivät normaalisti saisi esimerkiksi Kelan tukia tulorajojen takia.

Sähkön verovähennys

Yksi valtion merkittävimmistä tuista sähkölaskujen kanssa tuskailevillle on sähkön verovähennys. Verovähennystä on mahdollista saada suoraan vero-osuudesta jopa 2 400 euron edestä.

Sähkön verovähennys koskee kuitenkin vain niitä, joiden sähkölasku on talvikuukausina (tammi-huhti) yhteensä yli 2 000 euroa – lähinnä siis sähkölämmittäjät voivat hyötyä edusta.

Verovähennykseen liittyy lisäksi 200 euron omavastuu, joka kuitenkin on yhteinen muiden kotitalousvähennyksien kanssa. Lisätietoa sähkövähennyksestä löytyy Verottajan sivuilta.

Sähkötuki Kelalta

Niille, joiden tulot eivät riitä sähkön verovähennyksen hyödyntämiseen, on tarjolla sähkötukea Kelalta. Sähkötuki on Kelan tarjoama määräaikainen etuus nimenomaan kohonneisiin sähkölaskuihin, eikä se suoraan kytkeydy mihinkään toiseen etuusluokkaan.

Sähkötukeen liittyy 400e/kk omavastuu. Tätä pienemmistä sähkölaskuista ei siis ole mahdollista saada tukea.

Jos sähkötukikaan ei auta, on Kelalla vielä viimesijaisena taloudellisena tukena perustoimeentulotuki. Sitä voi hakea, jos käytettävissä olevat tulot ja varat eivät riitä sähkölaskuun tuenkaan jälkeen.

Lisätietoa löytyy Kelan sivuilta.

Sähköyhtiön maksusuunnitelma tai laina

Jos talouden tulot eivät yksinkertaisesti riitä sähkölaskun kattamiseen hetkellisesti, on sähkölaskua mahdollista myös maksaa tasaisemmissa palasissa. Tähän vaihtoehtona voi olla sähköyhtiön tarjoama maksullinen joustosuunnitelma. Esimerkiksi Fortum tarjoaa lisämaksusta omaa maksujousto-palvelua, jossa kalliimpia sähkökuukausia voi maksaa tasaisemmin läpi vuoden.

Samanlainen efekti on myös tavallisessa kulutusluotossa, jonka avulla kalliita sähkölaskuja voi tasata pidemmälle aikavälille maksettavaksi. Kuluttajana kannattaa aina verrata lainan todellisia kustannuksia verrattuna sähköyhtiön suoraan tarjoamaan maksusuunnitelmaan – halvempi vaihtoehto riippuu tietysti myös siitä, kuinka pitkän laina-ajan ottaisi tai kuinka pitkältä ajalta maksaa joustosta.

Näiden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä sähkön hinta saattaa olla koholla myös tulevana talvena. Lainaa tulisi harkita vain, jos tietää pystyvänsä maksaa sen takaisin. Sähköyhtiön joustoturvasta ei myöskään kannata maksaa turhaan, jos sitä ei tarvitse.

Jos yksittäinen sähkölasku uhkaa jäädä maksamatta, kannattaa ensisijaisesti heti olla yhteydessä sähköyhtiön asiakaspalveluun. Asiakaspalvelun kautta laskulle voi yleensä sopia lisää maksuaikaa, tai voidaan tehdä maksusuunnitelma, jossa lasku pilkotaan osiin.

Usein kysytyt kysymykset

Scroll to Top